Er drosjene elendig på innovasjon?

Nok en gang setter Bergens Tidende drosjene på dagsorden. Denne gang gjelder det innovasjon. Avisen, og en NHH professor fremstiller drosjenæringen som lite innovativ.  Drosjer scorer elendig på innovasjon, konstanter de. For meg virker det ikke så professoren eller avisen har fulgt med i næringens innovasjon. Mitt spørsmål blir; Hvor innovativ kan drosjenæringen bli?

Det er ingen nyhet, at Bergens Tidende forsøker å snakke ned drosjenæringen. I drosjerelaterte saker virker det som at avisen fremdeles er et partiorgan for partiet Venstre. Landets mest liberalistiske parti. De som vil ha alt fritt. Og ikke ha noen form for reguleringer. Fritt alt. Alt fra taxinæringen og til narkotika.

I denne artikkelen har de også hostet opp en eller annen «nyttig idiot» som forherliger Uber. En som mener at Uber var et friskt pust. Samtidig forteller hun at hun bruker aktivt piratdrosjeselskapet Uber, når hun er i utlandet.

Selv i utlandet, har Ubers inntog, ødelagt en næring. I en by som jeg har inngående kjennskap til, New Orleans, forteller drosjesjåførene at Uber har tatt over mye av markedet, og ei heller har de reguleringene og utgiftene som de regulære drosjene har. Uber må ikke inn å godkjenne bilene årlig, ei heller må de sjåførene ha legeattest, samtidig slipper de den månedlige narkotesten, som taxisjåførene i New Orleans ellers må ha.

I Norge var Uber et piratselskap. Et selskap som ikke betalte inn skatter, avgifter, eller ville innberette sjåførene sine, som underslo skatt i millionklassen. Om denne damen mener at det var et friskt pust, det å etterspørre svarte tjenester, vil jeg heller kalt dette  heller for dårlig ånde, om jeg skal bruke den samme metaforen.

Men, hun som forherliget Uber, fikk nå seg sin tid i rampelyset, med forsidebilde og alt og det.

Professor Tor Andreassen, som leder Senter for tjenesteinnovasjon, står bak undersøkelsen som viser at drosjene er dårlig til innovasjon. Spørsmålet mitt blir så; Hvordan blir dette målt? Hvilket spørsmål blir stilt?

Når Andreassen viser til at drosjene blir dyrere, lurer jeg på om han spør, er det dyrt å ta drosje? Ja, drosjene har steget, noen få prosent de siste årene. Prisøkningen skyldes at den Blåblå regjeringen satt opp momsen på  tjenester med to prosent, da de kom i regjering, første gang. Fra åtte til ti prosent. Det stuntet fortsatte de med, nå når de ble gjenvalgt. Da økte de tjenestemomsen fra ti til tolv prosent. Ellers har drosjeprisene vært stabile de siste årene.

At en legal drosje er dyrere enn en pirat, kommer av at drosjene er pålagt en drosjeforsikring som du, som kunde, nyter godt av om ulykken skulle inntreffe. Samtidig må drosjebilene inn til EU-kontroll årlig, noe som også koster penger. Det pålagte medlemskapet til Justervesenet, er heller ikke gratis. Å drifte av sentral, er heller ikke gratis. Det verste av alt, er at sjåførene skal ha lønn.

Innovasjons-professoren uttaler, om tjenesten (da mener vel han drosjetjenesten), at en ikke får vite om prisen på forhånd. Som kunde kan du bare sette deg inn å håpe at det ikke blir for dyrt, dette konstaterer professoren.

La meg da opplyse at drosjenæringen har laget Apper. Og det finnes også noe som heter taxikalkulator. Der kan man finne hvem som tilbyr den billigste transporten fra A til Å.

I Bergen Taxi sin App, kan man også få fastpris på turen. Om professoren er usikker på trafikkbilde, eksempelvis, kan han bestille fastpris fra NHH og til Flesland, om det er der han skal.

Han kan også telefonere til drosjesentralen, om han ikke vil bruke App, og få vite hvilken estimert pris, den turen han vil ta, kommer på.

Jeg vil for øvrig gi professoren rett i en ting, det er at servicen i noen tilfeller ikke er der den burde være. Men, også det har sin grunn.

Når jeg begynte å kjøre drosje, tilbake til starten av 2004, da hadde drosjeyrket en viss status. Så begynte medier som Bergens Tidende, og diverse forståsegpåere og snakke ned drosjeyrket, som igjen medførte at statusen i yrket falt. I dag holder folk seg nærmest på nesen, når en forteller hva jeg jobber med. Samtidig som jeg får høre om alle negative drosjeopplevelser folk har hatt, fra 1700-tallet og til dags dato. Dette går utover rekrutteringen, etter mitt skjønn, til yrket. Det er så kommet inn en del, som kanskje ikke burde vært i serviceyrket. Med stadig negativ omtale, blir kundene mer oppmerksom på dette, og dermed lager et større nummer av det, enn det egentlig er.

For å bøte på det, burde løyvemyndighetene ha en eget sted det kunder kunne klage til, slik at klagene blir rettmessig adressert til de angjeldende selskapene, og ved gjentatte klager, kan det sanksjoneres mot sjåfør, eier eller selskap. Samtidig kan myndighetene  holde et våkent øye på kundetilfredshet. Så servicenivået, kan jeg være enig med professoren i.

Bergen Taxi, som jeg kjører for, har de seneste tiden vært svært så innovativ. Det begynte med internett-bestillinger, så utviklet vi SMS-bestillinger, de ble videreutviklet til Applikasjoner. Skal man kritisere næringen, må det være for at selskapene ikke er flinke nok til å nå ut til kundene, med nyvinningene. Det er denne NHH-professoren  bevis for, all den tid han ikke ser vår innovasjon. Vi har til og med fått nullutslippsbiler, i vår stall, om noen har fått det med seg.

Drosjeyrket er også konjunktur avhengig. I dårlige tider tar folk mindre drosje. Da har vi en overkapasitet. Les lengre ventetid. Drosjene har også press fra andre transportmidler, bybaneutvidelse, samt redusert nattbuss takster. Alle slike ytre ting, spiller inn, også negativ omtale av professorer og medier.

At mennesker som denne damen, som forherliger Uber, og etterspør svarte tjenester, spiller også inn. Vi er i hard konkurranse med facebook, og disse tilgjengelige sjåførene som tilbyr sine svarte tjenester. Tilgjengelige sjåfører, er for øvrig like dyr som regulær drosje. Da er det holdningene i samfunnet, som sier at det er greit å bruke slike svarte tjenester. Samtidig som de skriker når velferdsordningene blir kuttet.

Men, hvor innovativ kan drosjene, som et serviceyrke, være?

Skal vi ringe på til folk og spørre om de trenger bil? Eller skal vi selge sprit, øl og smuglersigaretter, fra baksetet, slik enkelte aktører innen «Tilgjengelige sjåfører» gjør? Er det innovativt nok?

 

Reklame

4 kommentarer om “Er drosjene elendig på innovasjon?

  1. Malvin Polden sier:

    Stig Torgersen,dette er så knall bra skrevet,du har klart å få virkeligheten på papiret.(det med papir stemmer ikke helt i disse datatider😁). At Bergens Tidende kan være så lite opplyst om utviklingen ang.bestillingsmuligheter,prisutvikling (mva) og fastprismuligheter er helt utrolig,når de i tillegg slipper til personer med enda mindre kunnskaper om næringen kan man begynne å fundere på om dette er bevisst sverting. Att ikke aviser er pålagt å sjekke fakta i det de bretter ut,ja både hos sine egne skribenter og hos de som slippes til utenfra er direkte villedning av egne lesere.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s