Vil pressen drepe drosjene?

Drosjenæringen er under stadig press. Et press som til de grader skaper uro blant oss aktører i denne bransjen. Har vi jobb i framtiden? Hvorfor vil «alle» denne næringen til livs? De siste uken har det vært et ekstra press på oss. Det henger nok sammen med at den 21. juni, skal det gis et tilsvar til de ESA- dommen som kom mot oss. Den siste uken har aviser som Aftenposten, Haugesunds Avis, Dagbladet publisert mye mot drosjenæringen , og nærmest hyllet Uber.  Ikke nok med disse skribleriene fra pressen, så har Uber hatt en sjarmoffensiv, der de har fått to av Bergens topp-politikere, til å fremstå som nyttige idioter for dette «piratselskapet». Jeg vet ikke hva mottoet til disse politikerne, og en samlet presse er, men de fremstår alle, som Ubers nyttige idioter. En ting som kjennetegner både politikere, og presse er, desto mindre man vet, av fakta om en bransje, desto høyere skriker de mot den.

Skulle like å være en flue på veggen på morgenmøtene i forskjellige redaksjoner. – «Hvem vil ha billigere drosjer?» – «Jeg!» – «Vet du noe om hvordan drosjenæringen fungerer?» -«Nei». -«Flott, da skriver du om den».

Slik virker det for oss i drosjenæringen, at disse morgenmøtene fungerer.

Det skrives med krigstyper at drosjenæringen ikke fungerer. Ikke ett eneste ord om hva de mener som ikke fungerer. Pressen erkjenner at ved et frislipp, at drosjeberedskapen i distriktene forsvinner. Ikke et eneste ord om hvordan det er tenkt løst, annet enn kommunene må betale, for det de i dag får gratis av drosjene, ved kjøreplikten.

I dag publiserte Uber en undersøkelse som viser at 75% av de spurte mente at det vart for dyrt med drosjene.

Om jeg hadde spurt tusen mennesker følgende spørsmål : – «Synes du et er for dyrt å ta buss eller bybane, i denne byen»? Eller, -«Hva synes du om ølprisene i dette landet»? Kanskje, -«Er ikke prisen på fyrstikker for høy i dette landet»? Hva hadde svarene blitt?

Bort sett fra at pressefolk, som bedriver kampanjejournalistikk for Uber, og politikere som blir brukt som nyttige idioter, for dette piratselskapet, så er det ingenting nytt i dette hardkjøret mot vår bransje. Det eneste disse messer om, er at drosjene er for dyr. Ikke et ord om hvorfor. Disse folkene med en mastergrad i synsing og et par vekttall i negativitet, har ikke engang tatt seg bryet, til å finne ut hvorfor drosjeprisene er som de er.

Ikke en.

Et av gullkornene kom fra Bergens eminente Byrådsleder. «-Det er selvsagt at vi trenger et regelverk som også tar opp i seg den teknologiske utviklingen». Et annet kom fra vår eminente Næringsbyråd: -«Vi kan ikke skru tiden tilbake. Nye teknologiske tjenester som Uber er kommet for å bli og det norske regelverket må oppdateres for å få denne aktiviteten inn i lovlige former».

Dette er politikerspråk for at de ikke skjønner en dritt, om hvordan drosjenæringen er skrudd sammen, og hvilken teknologiske innovative grep, drosjenæringen har tatt. De siste årene. Det er og politikerspråk, for at de ikke ønsker å finne ut av det heller.

Her skal en næring ofres, for en App. Det er fremskritt det.

For det første. Så burde disse pressefolkene med mastergrad i synsing, spørre hvorfor drosjene tar den prisen de tar.

Da kan jeg fortelle de, at det er utgifter med å drive en legal drosje. Det er 10% moms på tjenester som drosje, har pressen noen gang skrevet om det? Drosjenæringen betaler Justervesenet et par-tre tusen i året, for å ta en fem minutters sjekk på taksameteret, årlig. Når skrev pressen om denne overbetalingen en offentlig instans tar for nesten ingenting? Den legale delen av taxi-næringen er pålagt årlig EU-kontroll (fra Nybil). Visste Haugesunds Avis det? Vet Dagbladet at det pålegger drosjen en forsikring på våres kunder, tilfellet det skjer noe i og med bilen? Vet Aftenposten hva et godkjent taksameter koster, med innmontering? Visste Aftenposten at en drosjeeier betaler arbeidsgiveravgift for den tips en sjåfør får? Det er til og med mange som tror, at drosjene er fritatt for bompenger. Tillegg er sjåførlønn, OTP, feriepenger og arbeidsgiveravgift. Om det er noen redaksjoner som har folk med ett vekttall eller to i økonomi, så er det bare å regne marginer. Om dere makter. Da kan dere også få mye å skrive om, om dere pirker i den materien. Om disse utgiftene hadde vært borte, kunne også vi, blitt billigere. Skriv om det.

Men, det gavner vel ikke Uber, pressens nye yngling.

Og til dere eminente politikere som hyller denne nye teknologien, nærmest som den nye Messias. Vet dere noe om den teknologiske innovasjonen drosjenæringen, daglig står bak?

Da kan jeg med stolthet fortelle at vi var veldig tidlig ute med bestillinger via SMS. Før det så hadde vi internettbestillinger. Nå er vi tilbake til den tiden da grunderne av Uber gikk med bleier. Så da Uber sine ble konfirmert, hadde vi den første bestillingen via applikasjoner. En tjeneste som er videreutviklet til den vi har i dag. Der får man melding når drosjen er på vei, og hvilket løyve det er. Man kan ved et kart se hvor drosjen er.  Du kan til og med forhåndsbestille via vår APP.

Og, Hr. Byrådsleder, du kan betale via vår APP.

Kjære Byråd for næring, du kan til og med rangere turene. Vi er til og med så innovative, at vi er begynt med el-biler. Vet du det?

I den teknologiske utviklingens navn, må du Hr. Byrådsleder, støtte meg når jeg lager en APP, der folk kan kjøpe billig øl. Kanskje Næringsbyråden kan klippe snoren, når dere har gått i bresjen for denne teknologiske utviklingen, som dere vil ha inn i lovlige former.

Om du, Hr. Byrådsleder, når du tenker deg om, så vet du hvilken beredskap drosjenæringer gjør. Gratis. For kommunen.

Til politikerne! Det er nå valgkamp. Drosjenæringen huser 17000 aktører, på landsbasis. Pluss. De fleste har familie, venner og bekjente. Vi er en maktfaktor.

Til Pressen! Prøv å tilegne dere kunnskap om drosjenæringen, før dere skriver, og ikke fremstå som et bedriftsorgan for Uber, selv om First House og Geelmuyden ønsker det. Prøv i vertfall til å være fri og uavhengig, i omtale av taxinæringen. Vi kjøper også aviser. Og det mange. Et sted å begynne, er å spørre Uber om hvordan de kan ha 40 kroner i minstepris, når det koster 45 kroner i bompengeringen.

Det hjelper ikke med rekrutteringen til dette, vårt yrke, at både politikere og presse, tilsynelatende ønsker at jobbene våre skal bli overtatt av en APP. En APP som ikke betaler skatter eller avgifter, til denne delingsøkonomien, vi kaller fellesskapet.

 

 

3 kommentarer om “Vil pressen drepe drosjene?

 1. Bubah sier:

  Hei,

  Det er tydelig at dette er skrevet at en som er hårsår fordi bransjen han jobber i ikke klarer å følge med i tiden. Du er vel en av de som ikke har mobiltelefon med kamera, men heller tviholder på engangskamera fra Kodak? Eller reiser ned på videosjappa for å leie videokassetter? Man må jo tenke på utleiebransjen også? Netflix, NRK nettTV, TV2 Sumo og andre aktører aner ikke hvor mye det koster å drive videoutleie(!). Du kjører vel fremdeles etter kartbok? Tenk på alle produsentene av kartbøker som har mistet sitt inntektsgrunnlag fordi flere og flere gikk over på GPS. At en bransje sliter fordi deres tjenester ikke lenger fungerer i et stadig fornyende samfunn er ikke nytt. Det har skjedd før, og det kommer til å skje igjen.

  Du nevner fordyrende elementer ved drosjedrift som periodisk kjøretøykontroll, bompenger og moms. Dette vil også gjelde Uber-sjåfører, så det er dårlige argumenter. Du nevner taksameter som en stor utgift – men det er jo nettopp fordelen med Uber; man slipper slike fordyrende elementer da alt håndteres på forhånd og man vet hva man kommer til å måtte betale for turen uten overraskelser fordi sjåføren valgte den ruten han tjener mest på. Du nevner ingenting om fratrekket på kjøp av bil som skal brukes til drosje? Her er det allerede spart inn hva det koster å installere godkjent taksameter.

  Hele debatten her minner meg om hvordan den amerikanske musikkbransjen ønsker å tviholde på en foreldet modell for kjøp og salg av musikk, og hvordan Spotify/Apple Music/Tidal/Amazon og andre kom inn og forandret markedet betraktelig. Til fordel for kundene!

  Liker

  1. Jeg har egentlig ikke til vane å svare en som ikke står frem med navn. Men, her gjør jet et unntak. Det er ingen i drosjebransjen som er redd for Uber, om de har de samme vilkårene som den legale drosjebransjen. Om det blir like konkurransevilkår for alle, da kommer uber til å bli utkonkurrert. Lik konkurranse på like vilkår. Dessuten, er man selvstendig næringsdrivende, å kjøper, for eksempel, en bil til å bruke i næringen, ja da får en skrive av momsen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s